Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Állóhullám

Főoldal » Középiskola » Fizika
915
1 - Rugalmas, mindkét végén rögzített, 1,5 m hosszú kötélen csomómentes állóhullám alakul ki. Mekkora a hullámhossza?
2 - Mekkora a rezgés frekvenciája, ha a kötélben a terjedési sebesség 5 m/s?
3 - Mekkora egy 3 csomós hullám hullámhossza?
4 - Frekvenciája?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az állóhullámok olyanok, mint ezen az ábrán:
http://hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/ABRAK/11/110408.JPG
A kötél két vége rögzítve von, úgyhogy ott egy-egy csomópontban áll a kötél.

1) Amikor nincs a hullámban egy csomó sem, az olyan, mint a fenti ábrán az első a) hullám. Az egy szinusznak a fele csak! (A treljes szinusz olyasmi, mint a b) ábra, amikor le-föl mozog). Vagyis egy teljes szinusz, tehát egy teljes hullám ennek a duplája, a hullámhossz tehát λ=2·1,5 m=3 m.

2) Ezt a képletet kell tudni:
`λ=c/f`
`f=c/λ=(5 m/s)/(3\ m)=5/3 Hz`

3) Ha 3 csomópont (álló pont) is van a kötélen, az olyan, mint a fenti ábrán a d) rész. Abban két teljes szinuszhullámot lehet látni, tehát a hullámhossz (vagyis egy szinuszos résznek a mérete) a teljes másfél méter fele. λ=0,75 m

4)
Ezt már osszad el te ugyanúgy, mint a 2)-nél.
0