Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kell megoldani ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Kémia
913
Etán és szén-dioxid gázelegy 10,0 moljának tökéletes égésekor 16,0 mol víz keletkezett. Számítsd ki a gázelegy anyagmennyiség-százalékos, térfogatszázalékos összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

3
Egyáltalán mi az az etán és szén-dioxid gázelegy?
0

Az két gáznak az elegye, amely etánt (`C_2H_6`) és szén-dioxidot (`CO_2`) tartalmaz.

Ha elégetjük, a következő fog történni:

`C_2H_6` + 3,5 `O_2` = 2 `CO_2` + 3 `H_2O`

A széndioxid nem ég el.

Ha 16 mol víz keletkezett, akkor az egyenlet szerint `16/3` = 5.33 mol etán volt a kiindulási gázelegyben.

10 mol elegyben 5.33 mol etán van, akkor

100 mol elegyben `100/10*5.33` = 53.3 mol etán van.

A gázelegy térfogat%-os (ugyanaz, mint az anyagmennyiség%-os) összetétele:

53,3 `%(V/V)` etán és (100-53,3=)46,7 `%(V/V)` szén-dioxid.
0

100 molban van

53,3 mol etán, ami `53.3*30` = 1599 g etán

46,7 mol széndioxid, ami `46.7*44` = 2054,8 g széndioxid

Ez összesen 1599+2054,8 = 3653,8 g

3653,8 g elegyben van 1599 g etán

100 g elegyben van `100/3653.8*1599` = 43,76 g etán

Az elegy 43,76 tömeg% etánt és 100-43,76=56,24 tömeg% `CO_2`-ot tartalmaz.
0