Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
1190
Egy metánból és szén-monoxidból álló gázelegy 20,0 cm³-ét 30,0 cm³ azonos állapotú oxigéngázzal kevertünk össze, majd az elegyet meggyújtottuk. A reakció lezajlása, a vízgőz lecsapódása és az eredeti körülmények visszaállítása után visszamaradt gáz térfogata 28,0 cm³. Számítsuk ki az eredeti gázelegy V/V%-os összetételét! Milyen volt az O₂ felesleg?

Valaki ezt kétismeretlenesen meg tudja nekem oldani?

Odáig meg van, hogy:

xCH₄+2xO²=xCO₂+2xH₂O
yCO+1/2O²=yH₂O

keletkezett CO₂=20
maradék O₂=8
felhasznált O₂ = 22

Az első egyenlet az I. x+y=20
A bevitt oxigén az nekem egyenletként a következő: II. 2x+1/2y=22
Ezt beszoroztam kettővel és kivontam a II-ből az elsőt, de nem lett jó az eredmény.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
UPDATE: A levegőfelesleg is meg van. Maradék oxigén osztva a felhasznált oxigénnel, ami 8/22=0,363
36,4%
0


x `cm^3` metán és 20-x `cm^3` CO

reagál 2x `cm^3` oxigén + (10-`x/2`) `cm^3` oxigén = 10+1,5x `cm^3` oxigén

keletkezik x `cm^3` `CO_2` a metánból, (20-x) `cm^3` `CO_2` a CO-ból. (Összesen tehát 20 `cm^3` `CO_2`)

Marad 30-(10+1.5x) = 20-1.5x `cm^3` `O_2`

Összes gáz: 20+20-1.5x = 40-1.5x = 28 `cm^3` gázelegy

x = 8 `cm^3`

A kiindulási elegyben (20 `cm^3`) volt 8 `cm^3` metán

100 `cm^3` elegyben van `100/20*8` = 40 `cm^3` metán

A kiindulási elegy összetétele: 40 `%(V/V)` metán, 60 `%(V/V)` szén-monoxid.

1