Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS! Valakinek nincs meg a Kecskés Andrásné Kémia 8.o feladatlapok?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2006
Sürgős lenne :/
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, általános, 8.o, 8o
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. .............................. oldat
pl. ......................... pl. ......................... pl. levegő pl. .........................
6
2. Keresd meg az alumíniumot a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket az alumíniumatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! Az alumíniumatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol alumíniumatom tömege: ....................................................................................................................
Írd le az alumíniumatom elektronszerkezetét! .............................................................................................
6
3. Hogyan lesz az oxigénatomból oxidion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: oxóniumion hidroxidion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Mit nevezünk közömbösítésnek?
......................................................................................................................................................................
2
A) változat
4
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
hidrogéngáz 2 mol
szén-dioxid 0,5 mol
ammónium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] = [OH-] ? ....................................................
a fenolftalein piros? ....................................................
a pH < 7? ....................................................
Milyen kémhatású az ammóniaoldat? ....................................................
4
8. Izzó nátriumot klórgázba tartunk. Mit tapasztalunk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a reakció egyenletét!
......................................................................................................................................................................
A reakció típusa
az anyagok száma szerint: ............................................................................................................................
az energiaváltozás szerint: ............................................................................................................................
6
9. 15 gramm sóból és 135 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha felére (fele tömegűre) bepároljuk?
5
10. 64 gramm oxigén hány gramm szén elégetéséhez elegendő?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
5
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. vegyület .............................. ..............................
pl. ......................... pl. ......................... pl. levegő pl. tengervíz
6
2. Keresd meg a ként a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a kénatomra vonatkozóan
a periódusos rendszerből leolvashatsz! A kénatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol kénatom tömege: ...............................................................................................................................
Írd le a kénatom elektronszerkezetét! ..........................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a magnéziumatomból magnéziumion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: vízmolekula hidroxidion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
B) változat
6
5. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
oxigéngáz 3 mol
ammónia 0,5 mol
magnézium-klorid 1 mol
6
6. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] < [OH-] ? ....................................................
az univerzális indikátor kék? ....................................................
a pH < 7? ....................................................
Milyen kémhatású a desztillált víz? ....................................................
4
7. Mi tapasztalunk, ha fenolftaleines nátrium-hidroxid-oldatba sósavat csepegtetünk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
A folyamat neve: ..........................................................................................................................................
A reakció teljes végbemenetele után milyen kémhatású oldat keletkezik? ...................................................
6
8. Mit nevezünk oxidációnak köznapi értelemben?
......................................................................................................................................................................
2
9. 20 gramm sóból és 180 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha kétszeresére (kétszeres tömegűre) hígítjuk?
5
10. 64 gramm oxigénben hidrogént égetünk el. Hány gramm víz keletkezik?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
7
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
C) változat
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. keverék ..............................
pl. ......................... pl. ......................... pl. ......................... pl. jódtinktúra
6
2. Keresd meg a foszfort a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a foszforatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! A foszforatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol foszforatom tömege: ..........................................................................................................................
Írd le a foszforatom elektronszerkezetét! .....................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a klóratomból kloridion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: ammóniamolekula ammóniumion
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Nátrium-hidroxid-oldatba sósavat csepegtetünk.
A folyamat neve: ..........................................................................................................................................
A reakció típusa: ..........................................................................................................................................
2
8
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
nitrogéngáz 2 mol
víz 0,5 mol
kalcium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] = [OH-] ? ....................................................
az univerzális indikátor piros? ....................................................
a pH > 7? ....................................................
Milyen kémhatású a konyhasó oldata? ....................................................
4
8. Izzó nátriumot klórgázba tartunk. Mit tapasztalunk?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
A reakció típusa
az energiaváltozás szerint: ............................................................................................................................
az anyagok száma szerint: ............................................................................................................................
6
9. 40 gramm sóból és 160 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha felére (fele tömegűre) bepároljuk?
5
10. 2 gramm hidrogén hány gramm oxigénben égethető el maradék nélkül?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
9
ISMÉTLÉS, RENDSZEREZÉS
D) változat
1. Egészítsd ki az ábrát a hiányzó anyagcsoportokkal és példákkal!
ANYAGOK
(összetétel szerint)
egyszerű anyagok összetett anyagok
.............................. .............................. .............................. oldat
pl. ......................... pl. konyhasó pl. ......................... pl. .........................
6
2. Keresd meg a szilíciumot a periódusos rendszerben! Írd le azokat az adatokat, amelyeket a szilíciumatomra
vonatkozóan a periódusos rendszerből leolvashatsz! A szilíciumatom
protonszáma: ....................................... külső elektronjainak száma: ................................................
elektronszáma: ....................................... elektronhéjainak száma: ......................................................
1 mol szilíciumatom tömege: .......................................................................................................................
Írd le a szilíciumatom elektronszerkezetét! ..................................................................................................
6
3. Hogyan lesz a nátriumatomból nátriumion? Írd le szavakkal és jelekkel!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
4
4. Milyen összetételűek az alábbi kémiai részecskék?
Név: oxóniumion vízmolekula
Jel: ................................... ...................................
Protonszám: ................................... ...................................
Elektronszám: ................................... ...................................
6
5. Mit nevezünk redukciónak köznapi értelemben?
Nevezz meg egy jó redukálószert! ................................................................................................................
2
10
6. Írd le az anyagok kémiai jelét! Számítsd ki a megadott anyagmennyiségek tömegét!
Név Kémiai jel Anyagmennyiség Tömeg
klórgáz 2 mol
szén-monoxid 0,5 mol
alumínium-klorid 1 mol
6
7. Milyen kémhatású az az oldat, amelyben
a kémhatást okozó ionok aránya: [H3O+] > [OH-] ? ....................................................
a lakmusz kék? ....................................................
a pH = 7? ....................................................
Milyen kémhatású a szalmiákszesz? ....................................................
4
8. Mit tapasztalunk, ha sósavba univerzális indikátort cseppentünk, majd fokozatosan nátrium-hidroxidoldatot
adagolunk hozzá?
......................................................................................................................................................................
Írd le a folyamat reakcióegyenletét! .............................................................................................................
Hogyan nevezzük a folyamatot? ..................................................................................................................
Miért? ..........................................................................................................................................................
6
9. 30 gramm sóból és 120 gramm vízből oldatot készítünk.
a) Hány tömegszázalékos lesz az oldat?
Az oldat tömege: .........................
Számítás:
b) Hány tömegszázalékos lesz az oldat, ha kétszeresére (kétszeres tömegűre) hígítjuk?
5
10. 64 gramm oxigénben ként égetünk el. Hány gramm kén-dioxid keletkezik?
5
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
11
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
A) változat
1. Írd le a fluoratom és a klóratom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná az oxigénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a hidrogénre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Hogyan állítják elő a hidrogént laboratóriumban?
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A leggyakoribb elem a Földön: ....................................................................................................................
A fotoszintézis folyamatában keletkezik: .....................................................................................................
Égése 3000 °C-on játszódik le: ....................................................................................................................
Üvegházhatású gáz: .....................................................................................................................................
Rendkívül mérgező gáz: ..............................................................................................................................
Mészkőre sósavat öntünk, ez keletkezik: .....................................................................................................
6
12
6. Mi keletkezik, ha szén-dioxid izzó szénen halad át?
Írd le az egyenletet, és alá pedig a termék nevét!
............................................... + ............................................... $ ...............................................
szén-dioxid + ............................................... $ ..............................................
5
7. A Föld vízkészlete.
A Föld vízkészletének 97%-a ..............................., míg 3%-a .....................................................................
Az édesvíznek mindössze 1%-a tartozik a .......................................................................................... közé.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Mészkő
H2 CO3
Ammónia
NO2
10
9. A szén.
A tiszta elemi szén (C) a természetben .............................. módosulatban fordul elő: ................................
és .............................. formájában. Kristályrácsukat, mivel benne atomok kapcsolódnak össze végtelen
számban, .............................., .............................. nevezzük.
5
10. 4 gramm kén égésekor hány g kén-dioxid keletkezik?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
13
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
B) változat
1. Írd le az oxigénatom és a kénatom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a kénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a levegőre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Hogyan nyerik az iparban a hidrogént?
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A fotoszintézis kiindulási anyaga: ................................................................................................................
Az élet alapfeltétele: ....................................................................................................................................
A must erjedésekor keletkezik: ....................................................................................................................
Nem ég, az égést nem táplálja: .....................................................................................................................
Képes lekötni a vérben a hemoglobint: ........................................................................................................
A levegőben 21 térfogat%-nyi van belőle: ...................................................................................................
6
14
6. Mi keletkezik, ha sósavat cinkre öntünk?
Írd le az egyenletet, és alá pedig a termékek nevét!
Zn + .......................................... $ .......................................... + ..........................................
cink + sósav $ .......................................... + ..........................................
5
7. Magyarország a világ egyik, ásványvízforrásokkal leginkább megáldott része.
Az ásványvíz olyan ............................., ami legalább 500 mg/liter oldott ................................... tartalmaz.
A .................................................................... olyan természetes ásványvíz, aminek gyógyító hatása is van.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
Cink-klorid
Mészkő
Szénsav
Ammónia
NO2
10
9. A szén-dioxid.
A szén-dioxid ..................................., ................................... gáz, a levegő .................................................
összetevője. Nem ................................... gáz. Tűz esetén a tűzoltó készülékekből kiáramló szén-dioxidtartalmú
................................... oltják a tüzet.
5
10. 4 gramm oxigén hány gramm kénnel egyesül?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
15
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
C) változat
1. Írd le a fluoratom és az oxigénatom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a klóratom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző az oxigénre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Írd fel a nitrogén égését!
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A levegőben 78 térfogat%-nyi van belőle: ...................................................................................................
Az acél gyártásánál fontos szerepe van: .......................................................................................................
A levegő cseppfolyósításával állítják elő: ......................................................................................................
Élelmiszerek gyorsfagyasztásának hűtőközege: ...........................................................................................
A levegő kb. 0,039%-ban tartalmazza: .........................................................................................................
A meszes víz zavarossá válik tőle: ................................................................................................................
6
16
6. Mi történik, ha metán vízgőzzel reagál?
Írd le az egyenletet, alá pedig a termékek nevét!
........................................ + H2O $ ........................................ + ........................................
metán + vízgőz $ ........................................ + ........................................
5
7. Mi történik a víz megfagyásakor?
A jégben a ............................. szabályos rendben kapcsolódnak egymáshoz, ................................ alkotnak.
A molekulákból felépülő kristályt ............................. nevezzük.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Ca CO3
H2 CO3
Ammónia
Nitrogén-dioxid
10
9. A szénfajták.
A szenesedés levegőtől elzártan, hosszú idő alatt mehetett végbe. Eredményeként szénben egyre gazdagabb
kőzet keletkezett. A legkisebb széntartalmú a ..................................., majd fokozatosan egyre több
szenet tartalmazó kőzetek képződtek: ................................., ................................., .................................,
végül ................................... keletkezett.
5
10. 2 gramm hidrogén hány gramm vízzé ég el (egyesül)?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
17
KÉMIA A TERMÉSZETBEN
D) változat
1. Írd le a kénatom és a klóratom elektronszerkezetét!
......................................................................................................................................................................
Miben hasonlít és miben tér el a két atom elektronszerkezete?
Hasonlóság: .................................................................................................................................................
Különbség: ...................................................................................................................................................
6
2. Hogyan alakul ionná a hidrogénatom? Írd fel jelekkel!
......................................................................................................................................................................
A keletkezett ion neve: ................................................................................................................................
4
3. S orolj fel öt tulajdonságot, amely jellemző a vízre!
......................................................................................................................................................................
......................................................................................................................................................................
5
4. Írd fel azt a folyamatot, amikor szén-dioxid izzó szénen halad át!
......................................................................................................................................................................
2
5. Oxigén, nitrogén, szén-dioxid, szén-monoxid
A felsoroltak közül melyik anyagra jellemzőek a következő tulajdonságok?
A levegő cseppfolyósításával állítják elő: ......................................................................................................
A meszes víz zavarossá válik tőle: ................................................................................................................
A must erjedésekor keletkezik: ....................................................................................................................
A fotoszintézis kiindulási anyaga: ................................................................................................................
Égése 3000 °C-on játszódik le: ....................................................................................................................
Rendkívül mérgező gáz: ..............................................................................................................................
6
18
6. Mi történik, ha réz-oxid hidrogénnel reagál?
Írd le az egyenletet, alá pedig a termékek nevét!
....................................... + H2 $ ....................................... + .......................................
réz-oxid + hidrogén $ ....................................... + .......................................
5
7. Mi történik, ha mélyhűtőben italt hűtünk?
A mélyhűtőben lévő víz ........................ és az üveg ........................ , mert a víz térfogata ........................ ,
mint a vízé.
3
8. Mi a neve, illetve képlete a megadott vegyületeknek?
Számítsd ki a vegyületek 1-1 moljának tömegét!
Név Képlet 1 mol tömege
ZnCl2
Ca CO3
Szénsav
NH3
NO2
10
9. A szilíciumtartalmú ásványok.
A kőzetalkotó ................................ többsége a ................................ csoportjába tartozik. A legelterjedtebb
ásványok, a ....................................... anyagának mintegy 75%-át alkotják. Közülük a legfontosabb kőzetalkotók
a ................................ és az ................................ .
5
10. 4 gramm oxigén hány gramm hidrogénnel egyesül?
4
Összes pontszám: 50 pont Elért pontszám: Osztályzat:
19
0