Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

"Kihívás napi" futóverseny

Főoldal » Középiskola » Matematika
526
A "kihívás napján" rendezett iskolai futóversenyre három barát:Sebestyén,Tóni és Zalán is benevezett.A 2,4km-es távot mindhárman egyenletesen futották végig az alábbiak szerint:
- amikor Tóni épp a táv 68%-ánál járt, akkor Sebestyénre még 3 percnyi futás várt,
- Zalűn futása során Sebestyénnél 20 cm-rel több,Tóninál viszont 1dm-rel kevesebb utat tett
meg másodpercenként.
A kérdések:
1.Melyik fiú futott a leglassabban a három barát közül?
2.Ki nyerte a "Kihívás napi" futóversenyt?
3.Mennyi volt Zalán sebessége?
4.Mennyi idő alatt ért célba Sebestyén?
5.Mennyi ideig kellett még futnia Zalánnak, amikor Tóni célba ért?
6.Hány méterrel előzte meg Zalán Sebestényt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Zalán futása során Sebestyénnél 20 cm-rel több, Tóninál viszont 1 dm-rel kevesebb utat tett
Sebestyén sebessége: x; Zaláné: x+0,2; Tónié: x+0,3
1) Sebestyén
2) Tóni
3)
Tóni ideje, amíg megteszi a táv 68%-át
`t=(2400*0,68)/(x+0,3)`
Ez alatt Sebestyén 3 percre (180 s-re van a céltól), vagyis ha 180 s-al megnöveljük az időt, megkapjuk Sebestyén idejét.
`(2400*0,68)/(x+0,3)+180=2400/x`
x=4.8
így Zalán ideje 5 m/s
4) 2400/4,8=500 s
5) Tóni ideje: `2400/5.1=470.589\ s`
Zalán ideje: `2400/5=480\ s`
így nagyjából még 9,41 s-ig kell futnia
6) 2400-2400/5*4.8=96 m
2400/5: Zalán ideje, ha ezt megszorozzuk Sebestyén sebességével, akkor megkapjuk hol tart Sebestyén, amikor Zalán beért a célba

Módosítva: 6 éve
1