Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Trigonometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
596
Egy 9 cm sugarú körben megrajzoltunk egy 15 cm hosszú húrt. Mekkora területű részekre osztja ez a húr a kört?
Sajnos még azt sem tudom hogyan kezdjek hozzá, körrel kapcsolatban sok hiányosságom van. Ha van rá mód, akkor részletesség nagyon nagy segítség lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ábra mellékelve.

Először számoljuk ki a háromszög területét, ehhez szükséges a háromszög magassága.

Pitagorasz: `m^2+7.5^2` = `9^2`

m = 4,97 cm

`T_("3szög")` = `(15*4,97)/2` = 37,31 `cm^2`

sin`alpha` = `7.5/9`

`alpha` = 56,44

`2alpha` = 112.88°

`T_2` = `(9^2*pi*112.88)/360` = 79,79 `cm^2`

`T_("kör")` = `9^2*pi` = 254,47 `cm^2`

`T_1` = `T_("kör")`-(`T_2`+`T_("3szög")`) = 254,47-(37,31+79,79) = 137,37 `cm^2`

A húr tehát 137,37 és 117,10 `cm^2` területű részekre osztja a kört.
0