Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Faludy Gyögy élete

800
Sziasztok! Kéne nekem egy elég hosszú fogalmazás F. György életéről.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

3
0

0

Faludy György 1910. szeptember 22.-én született, Budapesten. Édesapja Leimdörfer Jenő, vegyész, édesanyja Bieringer Erzsébet Katalin volt. A fasori Evangélikus Főgimnáziumban érettségizett le, majd Bécs, Berlin, Párizs, Graz egyetemein tanult. 1930-as évek elején katonáskodott, zászlósi rendfokozatban, de később megfosztották ettől a rangtól. 1937-ben jelentette meg a Villon-átköltéseket.
1930-as évek végén elhagyta Mo.-t, Párizsig menekült itt találkozott az emigráns magyar művészek közösségével, és Arthur Koestlerrel is. Később a német megszállás miatt innen is menekülnie kellett. Marokkóig mentek (Havas Endrével és Lorsy Ernővel), majd a(z) USA-ba jutott, ahol a Szabad Magyar Mozgalom titkáraként és lapszerkesztőjeként dolgozott, ezután itt is beállt három évig katonának az amerikai hadseregbe, miközben húgát itthon meggyilkolták. '46-ban tért haza, majd a Népszavánál helyezkedett el. '47-ben megjelent az Őszi harmat c. verseskötete. A kommunista hatalom megvetette, és a további műveit nem jelenthette meg. 1949-ben hamis vádak alapján letartoztatták, majd a recski kényszermunkatáborba zárták. Az itt írt verseit Münchenben ezek után, 1983-ban jelentek meg, Börtönversek 1949-1953 címmel. 1956-ban újra elmenekült, Londonban telepedett le, ahol '57-től az Irodalmi Újság szerkesztője volt. 1961-62-ben írta a Pokolbéli víg napjaim c. önéletrajzi visszaemlékezéseit, eredetileg angolul. A könyv 1987-ben jelent meg, először Magyarországon az AB Független Kiadónál. 1963 és 1967 között Firenzében és Máltán élt, aztán Torontóban. Kanadában és a(z) USA-ban egyetemi előadásokat tartott. 1980-ban New Yorkban jelentek meg összegyűjtött versei, mindeközben Mo.-on betiltott költő volt.
1987-ben hazatért és Bp-en telepedett le, a rendszerváltás után új verskötetei és fordításai jelentek meg. 98'-ban alapítótagja volt a Digitális Irodalmi Akadémiának.
A Kossuth-díjas költő 2006. szept. 1-jén, otthonában hunyt el.

Remélem elég hosszú lett :D
0