Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Faludy Gyögy élete

668
Sziasztok! Kéne nekem egy elég hosszú fogalmazás F. György életéről.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

3
0

0

Faludy György 1910. szeptember 22.-én született, Budapesten. Édesapja Leimdörfer Jenő, vegyész, édesanyja Bieringer Erzsébet Katalin volt. A fasori Evangélikus Főgimnáziumban érettségizett le, majd Bécs, Berlin, Párizs, Graz egyetemein tanult. 1930-as évek elején katonáskodott, zászlósi rendfokozatban, de később megfosztották ettől a rangtól. 1937-ben jelentette meg a Villon-átköltéseket.
1930-as évek végén elhagyta Mo.-t, Párizsig menekült itt találkozott az emigráns magyar művészek közösségével, és Arthur Koestlerrel is. Később a német megszállás miatt innen is menekülnie kellett. Marokkóig mentek (Havas Endrével és Lorsy Ernővel), majd a(z) USA-ba jutott, ahol a Szabad Magyar Mozgalom titkáraként és lapszerkesztőjeként dolgozott, ezután itt is beállt három évig katonának az amerikai hadseregbe, miközben húgát itthon meggyilkolták. '46-ban tért haza, majd a Népszavánál helyezkedett el. '47-ben megjelent az Őszi harmat c. verseskötete. A kommunista hatalom megvetette, és a további műveit nem jelenthette meg. 1949-ben hamis vádak alapján letartoztatták, majd a recski kényszermunkatáborba zárták. Az itt írt verseit Münchenben ezek után, 1983-ban jelentek meg, Börtönversek 1949-1953 címmel. 1956-ban újra elmenekült, Londonban telepedett le, ahol '57-től az Irodalmi Újság szerkesztője volt. 1961-62-ben írta a Pokolbéli víg napjaim c. önéletrajzi visszaemlékezéseit, eredetileg angolul. A könyv 1987-ben jelent meg, először Magyarországon az AB Független Kiadónál. 1963 és 1967 között Firenzében és Máltán élt, aztán Torontóban. Kanadában és a(z) USA-ban egyetemi előadásokat tartott. 1980-ban New Yorkban jelentek meg összegyűjtött versei, mindeközben Mo.-on betiltott költő volt.
1987-ben hazatért és Bp-en telepedett le, a rendszerváltás után új verskötetei és fordításai jelentek meg. 98'-ban alapítótagja volt a Digitális Irodalmi Akadémiának.
A Kossuth-díjas költő 2006. szept. 1-jén, otthonában hunyt el.

Remélem elég hosszú lett :D
0