Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

LENDÜLET

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1093
Egy 2,6 m magas lejtő alján áll egy test. Ennek nekiütközik egy a vízszintes talajon haladó 9,8 kg tömegű, 13,76 m/s sebességű másik test. A testek az ütközés után együtt haladnak felfele a lejtőn és éppen a tetejéig jutnak el. Mekkora az eredetileg álló test tömege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A fenti helyzeti energia ua. mint lent a mozgási:
m*g*h = (1/2)m*v² alkalmazható

(9.8 + m) * g * h = 1/2 * (9.8 + m) * v²
(9.8 + m) * 10 * 2.6 = (1/2) * (9.8 + m) * v² // elosztunk (9.8 + m)-el
10*2.6 = (1/2)*v²
52 = v²
v = 7,21 m/s

Lent az impulzus:
9.8kg * 13.76m/s = (9.8+m)kg * 7.21 m/s
134,848 = (9.8 + m) * 7.21
m = 8,903 kg
1