Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mértani sorozat

Főoldal » Középiskola » Matematika
589
Egy háromszög oldalai egy mértani sorozat szomszédos tagjai. Legrövidebb oldalának
hossza 64 cm, a kerülete pedig 244 cm. Mekkora a háromszög másik két oldala?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szöveges, sorozat, mértani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az oldalak: 64, 64q, `64q^2` cm.

64+64q+`64q^2` = 244 = `64*(1+q+q^2)`

1+q+`q^2` = `244/64` = 3,8125

`q^2`+q-2,8125 =0

`q_1` = -2.25 (negatív lenne a második oldal)

`q_2` = 1.25

`a_2` = `a_1*q` = `64*1.25` = 80

`a_3` = `a_2*q` = `80*1.25` = 100

A másik két oldal: 80 és 100 cm.
0