Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Határozzuk meg a p-t,úgy hogy az

Főoldal » Középiskola » Matematika
786
Határozzuk meg a p-t úgy hogy az x^2+px+20=0 egyenlet két gyökének különbsége 1 legyen.

Kérlek tudnátok nekem segíteni?
Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, szöveges
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
` x^2`+px+20=0

`x_1` - `x_2` = `(-b+root()(b^2-4ac))/(2a)-(-b-root()(b^2-4ac))/(2a)` = `root()(b^2-4ac)/a` = `root()(p^2-80)` = 1

`p^2` = 81

`p_1` = `root()(81)` = 9

`p_2` = -`root()(81)` = -9

`x^2` - 9x + 20 = 0 esetén

`x_1` = 4; `x_2` = 5

`x^2` +9x + 20 = 0 esetén

`x_1` = -4; `x_2` = -5

Két megoldás van: `p_1` = 9 és `p_2` = -9
0