Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egymásba írt testek

Főoldal » Középiskola » Matematika
2718
Egy szabályos négyoldalú gúla alapéle 10 cm,magassága 12 cm. Mekkora a belőle csiszolható legnagyobb térfogatú körkúp a) felszíne ; b) térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A beírható kúp ugyanúgy egy gúla lesz, de alapja kör lesz. A 10 cm oldalhosszú négyzetbe beírható legnagyobb kör sugara 5 cm. Az alap kör területe így:
Talap = r2π
Talap = 25π cm2

Mivel a kúp is gúla, térfogata könnyen számolható:
V = Talap * magasság / 3
V = 25π cm2 * 12 cm / 3
V = 100π cm3

A felszínt az alapterület és a palást együtt adja. A palást nagysága π * r * a, ahol a a kúp oldalélhossza (alkotója), és pythagoras tétel segítségével számolható a sugárból és a magasságból.
a =  r2 + m2  cm
a =  25 + 144  cm
a =  169  cm
a = 13 cm

Tpalást = 13π cm * r
Tpalást = 65π cm2

A = Talap + Tpalást
A = 25π cm2 + 65π cm2
A = 90π cm2
0