Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mátrix egyenlet kiszámitása

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Helló, valaki tudna segíteni nekem ebben a feladatban???
Ha lehetne magyarázatot is kérnék hozzá
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mátrix,matematika,egyenlet
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szerencsénk van, mert `\mathbf{A}` invertálható. Szorozzuk be az egyenletet balról `\mathbf{A}^-1`-nel:

`\mathbf{X}=\mathbf{A}^-1\mathbf{B}\mathbf{A}^-1\mathbf{B}=(\mathbf{A}^-1\mathbf{B})^2`

Számítsuk ki `\mathbf{A}` inverzét, ez sima Gauss-eliminációval megvan:

`\mathbf{A}^-1=[[1,-2,1],[-1,3,-1],[2,-4,1]]`

A `\mathbf{B}` mátrixszal való szorzás nagyon egyszerű, kimásolja az első oszlopot:

`\mathbf{A}^-1\mathbf{B}=[[1,1,1],[-1,-1,-1],[2,2,2]]`

Végül ezt kell négyzetre emelni:

`\mathbf{X}=[[1,1,1],[-1,-1,-1],[2,2,2]]^2=[[2,2,2],[-2,-2,-2],[4,4,4]]`
0