Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Általános iskola » Fizika
668
Aranka teát főz magának. A teafőzőbe fél liter vizet tesz, és a tűzhelyre teszi. A víz éppen 6 perc múlva kezd el forrni, amikor megszólal a mobilja. Aranka 30 percet traccsol Kittyvel aki éppen friss szerelméről áradozik neki. Ekkor jut eszébe a tűzhelyen felejtett víz. Gyorsan a konyhába szalad, és eloltja a tüzet a fazék alatt. Tele tudja tölteni a 2 dℓ-es csészébe előkészített teafüvet forró vízzel? Vála-szodat indokold! A víz fajhője 4200 J/kgK, forráshője pedig 2250 kJ/kg.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1


m = 0.5 kg

c = 4200 `J/(kg*K)`

`DeltaT` = 100-20 = 80 K (Ha feltételezzük, hogy 20 °C-os vízből indult ki.

Q = `c*m*DeltaT` = `4200*0.5*80` = 168000 J = 168 kJ

6 perc alatt ennyi hőt közöltünk a teával (ha nincs veszteség).

30 perc alatt ötszörennyit, azaz `168*5` = 840 kJ hőt közlünk vele, ez az energiamennyiség mennyi víz elforralására megy el?

`Q_("forr")` = `m_("gőz")*L_("forr")`

`m_("gőz")` = `Q_("forr")/L_("forr")` = `840/2250` = 0,373 kg víz forr el.

Volt 0.5 kg víz, elforrt 0.373 kg víz, maradt 0.5-0.373 = 0.127 kg, ami 1,27 dl víz, sajnos nem maradt 2 dl teára való víz a teafőzőben.
0