Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hő-térfogat -áramlás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
490
Egy 2m x 5m x 25m –es medence félig van 15oC-os vízzel. A vizet egy 10 cm átmérőjű csőből 1 óráig egyenletesen kiáramló termálvíz hozzákeverésével melegítik 24 oC-ra. A medencében a vízszint eközben 50 cm-rel emelkedik. Mindenféle veszteségtől eltekintünk. Hány oC-os a termálvíz, és mekkora sebességgel áramlik ki a csőből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1

A `2*5*25`-os medencében, ha félig van, akkor V = `(2*5*25)/2` = 125 `m^3` 15 °C-os víz van.

Feltételezzük, hogy a medence magassága (mélysége) 2 m. Ha 1 m magasságig van vízzel, és hozzáadtunk 0.5 m magasságú, azaz

`V_("termálvíz")` = `0.5*5*25` = 62,5 `m^3` vizet (x °C-osat).

`125*15` + `62.5*x` = `(125+62.5)*24`

x = 42

A termálvíz 42 °C-os.

A cső keresztmetszete A = `(d^2*pi)/4` = `(0.1^2*3.14)/4` = 0,00785 `m^2`

`l` = `V_("termálvíz")/A` = `62.5/0.00785` = 7958 m utat tesz meg a termálvíz 1 óra (3600 s) alatt.

Az áramlási sebesség tehát

v = `l/t` = `7958/3600` = 2,21 `m/s` a termálvíz sebessége.
0