Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek lecke + képet csatoltam

446
Ez lenne a házifeladatom, és szeretném a segítségeteket kérni, mert nem értem..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem fogom az egészet megoldani neked, de adok pár támpontot.

1. feladat: törteknél ha szorzás van a törtben, akkor egyszerűsíthetsz, magyarul az első törtnél ugye ez a helyzet: (4x2y4) /(2xy3) . Itt leegyszerűsíthetsz 2-vel, x-el és y3-el is. Így ez marad: 2xy)/(1), értelemszerűen a nevezőt elhagyhatjuk.
VIGYÁZZ!! Ez csak szorzás esetén érvényes!!! Összeadásnál, kivonásnál szigorúan tilos!! Ott szorzattá kell alakítani, vagy kiemelni valamit, utána lehet egyszerűsíteni! Erre a harmadik törtet hozom példaként: adott a (3x+6)/(x+2) tört. A nevezővel nem tudsz mit kezdeni, de a számlálóban ki tudsz emelni 3-at. Így lesz: 3(x+2)(x+2). Itt leegyszerűsíthetsz (x+2)-vel és marad a 3 mint megoldás.

2. feladat: törteket összeadni úgy kell, hogy közös nevezőre hozod a törteket, és a számlálókat összeadod. A nevezők maradnak. Pl.: 2/6+1/3=2/6+2/6=4/6.

3. feladat: a zárójeleket felbontod, itt az előjelekre kell ügyelned! Pl.: x+(2-y) => x+2-y. Vagyis ha + van a zárójel előtt akkor a lényegében fölösleges a zárójel. Ha -, akkor viszont a pozitív számból negatív, a negatívból pozitív lesz. Pl.: x-(2-y) => x-2+y.

A 4.-eshez és az 5.-öshöz sajnos nem tudtam összekaparni elég emléket, bocsi :/
Módosítva: 7 éve
0