Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Anyagmennyiség

Főoldal » Középiskola » Kémia
967
1,000kg vasból mekkora tömegű 57Fe izotóp állítható elő, ha a természetben a vasatomok 2,21%-a ilyen izotóp? ( A vas átlagos relatív atomtömege 55,85, az 57-es tömegszámú izotópé pedig 56,94.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 kg vas az `1000/55.85` = 17,905 mol, ebben van `17.905*6*10^(23)` = `1,074*10^(25)` db vasatom.

Ennek a 2,21 %-a az 57-es tömegszámú vas, ami `1.074*10^(25)*2.21/100` = `2.374*10^(23)` db 57-es vas.

Ez `(2.374*10^(23))/(6*10^(23)` = 0.3957 mol 57-es vas, aminek ismerjük az atomtömegét (56,94), tehát ez

`0.3957*56.94` = 22.53 g 57-es Fe-izotóp állítható elő.
1