Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyiségi alapismeretek

Főoldal » Középiskola » Kémia
2110
Egy ismeretlen, a természetben is létező fémion 0,125 mólja 9x10²³ db protont tartalmaz.
Melyik és mekkora tömegű fémionról van szó?
Hány darab elektront tartalmaz a feladatban szereplő mennyiségű fémion?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`9*10^(23)` db proton az `(9*10^(23))/(6*10^(23))` = 1,5 mol proton

0,125 mol fémion 1,5 mol protont tartalmaz

1 mol fémion `1/0.125*1.5` = 12 mol protont tartalmaz

Rendszám = protonok száma, a keresett fém a 12-es rendszámú magnézium. A tömegszáma nincs feltüntetve, így nem tudjuk, hogy melyik izotópról van szó,ezért aztán a neutronok számát sem tudjuk meghatározni. Ha csak arra hivatkozunk (periódusos rendszer), hogy 1 mol Mg tömege 24,3 g; akkor ki tudjuk számolni; vagy 1 db Mg tömegét (`1/(6*10^(23))*24.3`), vagy a kérdésben szereplő 0,125 mol Mg-ionét (`0.125*24.3`).

Elektronok száma:

Azt tudjuk, hogy 1 db Mg-ionban van 12 db proton.

Mg `rightarrow` `Mg^(2+)` + 2 `e^-`

A semleges atomokban a protonok és az elektronok száma egyenlő. Az ionképződés során a magnézium leadott két elektront, az így kialakult nemesgázszerkezetben 12-2=10 db elektron van.

Ha 1 mol Mg-ionban `10*6*10^(23)` = `6*10^(24)` db elektron van, akkor

0,125 mol Mg-ionban `0.125*6*10^(24)` = `7.5*10^(23)` db elektron van.

Vagy úgy számolod, hogy:

12 proton esetén van 10 elektron

`9*10^(23)` db proton esetén `(9*10^(23))/12*10` = `7.5*10^(23)` db elektron van.
2