Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mennyiségi alapismeretek

Főoldal » Középiskola » Kémia
795
Két nemesgáz szerkezetű ion (Xn+, Ym-) azonos számú elektront tartalmaz. A két inból képzett vegyület képlete X₂Y. A vegyület 1 mólja 54 mol protont tartalmaz. Melyik két ionról van szó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szerintem a K₂S, de nem vagyok benne biztos.
1



Az `X_2Y`-ból következik, hogy az X egy alkálifém, az Y pedig egy kalkogén (oxigéncsoport eleme, VI. főcsoport). Ha azonos számú elektront tartalmaz, akkor a nemesgázszerkezete ugyanaz. Nincs sok lehetőség, nézzük meg!

Ha a neon körül vizsgálódunk, akkor `Na_2O` a képlet, itt az elektronok száma `2*11+8` = 30

Ha az Argon körül, akkor `K_2S`, az elektronok száma `2*19+16` = 54 , ez lesz az.

Ha a kripton körül (ha véletlenül felülről indulnánk el), akkor `Rb_2Se` , az elektronok száma `2*37+34` = 108.
1