Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítások

Főoldal » Középiskola » Kémia
787
A nehézvíz a hidrogénatomok helyett deutériumot tartalmaz. Hány deutérium-atomot tartalmaz 100kg nehézvíz? Hány protont és hány neutront tartalmaz ennyi anyag? ( Tételezzük fel, hogy kizárólag ¹⁶O atomot tartalmaz minden molekula!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A deutériumban egy darab proton és egy darab neutron van.

`M_(D_2O)` = 20 `g/mol`

1 mol nehézvíz 20 g

100 kg (100000 g) nehézvíz az `100000/20` = 5000 mol

1 db nehézvízben van 10 db proton (8 db az oxigénből és 2 db a két deutériumból) és 10 db neutron van.

5000 mol az `5000*6*10^(23)` = `3*10^(27)` db nehézvízmolekula. Ezekben 10-szerannyi, azaz `3*10^(28)` db proton és ugyanennyi neutron van.
1