Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Magnetosztatika

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
442
43.1
300K hőmérsékletű elektronok a 0,1T indukciójú homogén mágneses mező indukciójára merőlegesen mozognak. Határozzuk meg a körpályájuk sugarát! (k=1,38*10^(-23) J/K, m=9,1*10^(-31) kg, e=1,6*10^(-19 C))
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A hőmérsékletből ki tudod számolni az elektron energiáját a Boltzamann állandóval.
Aztán az energiából (mozgási energia) a sebességét (mert tudod a tömegét).
Aztán a sebesség, töltés és indukcióból az elektronra ható Lorentz erőt. (Mivel az indukcióra merőlegesen mozog, ezért a keresztszorzat sima szorzat lesz.)
Ez az erő egyben a körmozgás centripetális ereje, abból pedig kijön a sugár (mert tudod a sebességet).

Megy ennyi alapján a kidolgozás?
0