Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Thálész-tétel

Főoldal » Középiskola » Matematika
374
Tudtok segíteni a Thálész tétel megfogalmazásában? Mit jelent? Hogy kell kiszámolni?
Segítségeteket előre köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Thalész tétele: Ha egy kör átmérőjének két végpontját összekötjük a kör bármely más pontjával, akkor derékszögű háromszöget kapunk. (A kör átmérője a derékszögű háromszög átfogója.)

Bizonyítás: (Csatoltam képet).

Azt kell bizonyítani, hogy az ABC háromszögben `alpha` + `beta` = 90°.

Behúzzuk az OC szakaszt, lesz két újabb háromszögünk.

`delta` = 180-`2alpha`

`mu` = 180- `2beta`

`delta+mu` = 180 = 360-`2alpha+2beta`

`2alpha+2beta` = 180

`alpha+beta` = 90.
0