Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
655
6. Egy 15m/s sebességgel haladó gépkocsi 20m-rel megelőzi a 20m/s sebeséggel haladó gépkocsit. Határozd meg grafikusan:
a) mennyi idő múlva éri utol a második kocsi az elsőt?
b) A kezdet állapot helyzetéhez viszonyítva mekkora távolságra következik be a találkozás?

7. Egy 200m/s sebességgel haladó repülőgépet 4s-ig 5m/s2-el gyorsítanak. Ezután állandó sebességgel halad. Ábrázold a sebesség-idő grafikont a mozgás első 8 másodpercében, és határozd meg grafikusan:
a) Mekkora távolságra jut a repülőgép az első 4s-alatt ?
b) Hát az első 8s alatt ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
6.

A lassabb jármű út-idő függvénye: y = 15x+20

A gyorsabbé: y = 20x

A két egyenes metszéspontja:

15x+20 = 20x

5x = 20

x = 4

4 s múlva találkoznak.

y = 15x+20 = 15*4 + 20 = 80 méterre találkoznak.

(1. ábra)


7.

`v_0` = 200 `m/s`

a = 5 `m/s^2`

`t_1` = 4 s

`t_2` = 8 s

v = `v_0` + `a*t_1` = 200 + `5*4` = 220 `m/s`

Ekkora sebességre gyorsul fel és további 4 s-ig ezzel a sebességgel halad.

(2. ábra)

A sebesség-idő grafikonból úgy tudod meghatározni a megtett utat, hogy kiszámolod a függvény alatti területet.

Az út két részből áll:

a,

az első szakaszban gyorsul, az idő alatt megtett útja:

`s_a` = `s_1` + `s_2` = `v_0*t_1` + `(t_1*(v-v_0))/2` = `v_0*t_1` + `((v_0+a*t_1-v_0)*t_1)/2` = `v_0*t_1` + `(a*t_1^2)/2` =

`200*4` + `(5*4^2)/2` = 800+40 = 840 m

A grafikon alapján a piros téglalap területe és a zöld háromszög területe.

b,

A további 4 mp-ben egyenletesen mozog (kék téglalap), ebben az időintervallumban megtett útja:


`s_b` = `s_a` + `s_3` = `s_a` + `v*(t_2-t_1)` = 840 + `220*(8-4)` = 840+880 = 1720 m


(3. ábra)
0