Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Függvény ábrázolás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
971
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
y=x^2-2x-3 (x^2 pozitív tehát minimuma lesz)
a) y'=2x-2=0
x=1 a maximum hely
y=1^2-2*1-3=-4 a maximum érték
b)
y=2^2-2*2-3=4-4-3=-3
p(2;-3)
c)
0=-1^2+2*1-3=1+2-3=0
1

Annyiban egészíteném ki az előttem hozzászóló válaszát, hogy valószínűleg még nem tanultál deriválni, így valószínűleg azt a részt nem fogod megérteni, ráadásul van elemibb megoldás is a szélsőérték kiszámítására; (x-1)² értéke biztosan 0 vagy pozitív, így ha esélyt akarunk a szélsőértéknek adni, az csak ott lehet, ahol ez 0, tehát x=1, ekkor az értéke -4. Mivel (x-1)² értéke ennél csak nagyobb lehet, ezért ez a függvény minimuma lesz.

Ja, és nem maximum lesz, hanem minimum.
Módosítva: 9 éve
2

Ábra:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=(x-1)%5E2-4

Egyébként a transzformációk szerint az x² függvényt a -1 miatt 1-gyel jobbra toljuk, a -4 miatt 4-gyel le.
1