Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Haromszog szogfelezok bizonyitas

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
721
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

3
Én így kezdtem, de nem tetszik...
1

Javítottam:
1

Nem mentem végig, de én így indultam el:

A háromszög szögei rendre `alpha` , `2alpha`, `4alpha`

Oldalai: Az `alpha`-val szemközti legyen egység hosszú, akkor jöhet a szinusztétel.

Azzal ki tudjuk számolni a többi oldal hosszát.


`sin(2*alpha)/sinalpha` = `a/1` = `2*cosalpha`

`sin(4*alpha)/sinalpha` = `b/1` = `4*cosalpha*(2cos^2alpha-1)`

Most, hogy megvannak az oldalak, jöhet a szögfelezőtétel:

`b/a` = `(4cos^2alpha-2)`

Mindhárom oldalra felírva. Ha megvan minden szakasz hossza, akkor már csak azt bizonyítani, hogy a két szár egyenlő.
1