Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tizedikes matematika, kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
639
3 piros 3 fehér és 3 zöld golyót hányféle képpen tehetünk sorrendbe, hogyha 2 azonos színű golyó nem lehet egymás mellett?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, segítség, házi, kombinatorika, házifeladat, golyók, golyó
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hmm, egyelőre kifog rajtam.
Írtam rá programot, ami szerint a megoldás `cancel(180)`, de persze nem így kellene megoldani.
UPDATE: nem 180, hanem 174 megoldás van! A megállási feltétel nem volt teljesen jó a programban sajnos.

A program egyébként azon alapul, hogy ha van még `a` darab piros, 'b' darab fehér és 'c' darab zöld golyó, és utoljára `a`, `b` vagy `c` volt lerakva, akkor az f(a,b,c,utolso) függvényt meg lehet adni rekurzívan. Pl. ha utolso=="c", akkor az értéke f(a-1, b, c, "a")+f(a, b-1, c, "b") lesz.
Ha nem érted a függvényt, nem baj.
Módosítva: 6 éve
0

Úgy jöttem rá, hogy hiba van a programban, hogy kézzel kiszámolva nem akart kijönni a 180. Leírom, hogy számoltam ki:

`bb"a)"` Nézzük azt a sokkal egyszerűbb esett, amikor 1,1,1 golyó van mindhárom színből. Ezt 3! sorrendbe lehet rakni, tehát `6\ "lehetőség"` van 1,1,1 esetén.

`bb"b)"` Nézzük azt, amikor 2,2,2 golyó van mindhárom színből.
Az első golyó 3-féle lehet, a második 2-féle, tehát az első két golyó 6-féle lehet. Legyen az első golyó színe `a`, a másodiké `b` (a kimaradó harmadik színt nevezzük `c`-nek)

A harmadik golyó a `b` után lehet `c` vagy `a`, tehát az első 3 golyó lehet `abc` vagy `aba`.

- `abc`: a maradék három golyó ugyanaz, mint az 1,1,1 eset fentebb, tehát 6 sorrendje lehetne, viszont az első golyó nem lehet `c`, ezért csak a `2/3` része, vagyis `6·2/3=4` `"lehetőség"` van.

- `aba`: utána állhat `b` vagy `c`:
-- `abab`: nem lehet folytatni (`c``c` marad)
-- `abac`: egy `b` és egy `c` golyó maradt, csak `bc` sorrendben lehet lerakni: `1` `"lehetőség"`.

Figyelembe véve a 6-féle első két golyót, összesen `6·(4+1)=30` `"lehetőség"` van 2,2,2 esetén.

`bb"c)"` Nézzük végül, amikor 3,3,3 golyó van mindhárom színből.
Most is az első két golyó 6-féle lehet, nevezzük a színeit `ab`-nek.
Az első 3 golyó most is `abc` vagy `aba` lehet.

- `abc`: a maradék 6 golyó ugyanaz, mint a 2,2,2 eset, tehát 30 sorrendje lehetne, de nem kezdődhet `c`-vel, ezért csak a `2/3` része, vagyis `30·2/3=20` `"lehetőség"` van.

- `aba`: utána állhat `b` vagy `c`:

-- `abab`: utána lehet `a` vagy `c`:
--- `ababa`: nem lehet folytatni (`b,c,c,c` marad, lesz `c``c`)
--- `ababc`: a maradék négy golyó `a,b,c,c` színű: `acbc` vagy `bcac` sorrend lehet: ez `2\ "lehetőség"`

-- `abac`: utána lehet `a` vagy `b`:
--- `abaca`: a maradék négy golyó `b,b,c,c` színű; lehet `bcbc` vagy `cbcb`: `2\ "lehetőség"`
--- `abacb`: a maradék négy golyó `a,b,c,c` színű; lehet `acbc` sorrend (`1\ "lehetőség"`) vagy `c`-vel kezdve a maradék három `a,b,c` golyó az 1,1,1 eset: nem kezdődhet `c`-vel, ezért `6·2/3=4` `"lehetőség"` van.

Figyelembe véve a 6-féle első két golyót, összesen `6·(20+2+2+1+4)=174` `"lehetőség"` van 3,3,3 esetén.
0