Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Fizika találós kérdések

533
-Miért nem tanácsos télen vízet tölteni a gépkocsi hűtőjébe? -Miért képződik dér a hűtőszekrény hűtőtestének felületén? -Miért marad sokáig meleg a tányérban a sárga zsírral bevont tyúkhúsleves? -miért nem fagy meg a benzin a gépkocsiban a legnagyobb hidegben sem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. Mert megfagy, és a víz fagyás során tágul, tönkreteheti a kocsit.
2. Alacsonyabb hőmérsékleten a levegő kevesebb nedvességet tud magában tartani, ahogy hül a levegő, az túltelített lesz párában, ez pedig kicsapódik.
3. Gondolom az lenne a helyes válasz, hogy a zsír, mivel úszik a víz tetején az elpárolgó vízcseppeknek nagyobb energiára lenne szüksége, hogy elhagyják a levest (a levest főként a párolgáshővel elvesztett energia "hűti"). Valójában egy pohár víz is nagyon sokáig meleg marad, mert a víznek nagy a fajhője, azaz sok energiába kerül megváltoztatni a hőmérsékletét.
4. A benzinnek alacsony a fagyáspontja (-100°C alatt). Nem tudom pontosan hogy miért, de valószínűleg azzal függ össze, hogy nagy, sokféle és szabálytalan alakú szénhidrogén molekulákból áll, ami nehezen kristályosodik.
1