Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cos/sin/ctg egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
844
1) feladat cos x = ctg x
2) feladat cos x= cos x/sin x

ezeket hogy kell megoldani?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, cos, sin, ctg
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két feladat ugyanaz, mert ctgx = `(cosx)/(sinx)`

`cosx` = `cosx/sinx`

Feltétel: sinx ≠0; x ≠k*180

Ha cosx-szel szeretnénk egyszerűsíteni, akkor meg kell nézni, hogy mi a helyzet cosx = 0 esetén 0 = `0/1`, tehát

cosx = 0 is megoldás. (x=90+k*180)

utána egyszerűsíthetünk.

1 = `1/(sinx)`

sinx = 1

x = 90+k*360

A megoldás tehát: x = 90+k*180; ahol k ∈ `ZZ`
0