Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
390
Kidolgozva kellene, képeket csatoltam!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
4,

a,

3(x-4)-(5-2x) = 5(2x-1)-27

Felbontjuk a zárójelet, összevonunk, csoportosítunk.

3x-12-5+2x = 10x-5-27

5x-17 = 10x-32 (hozzáadunk mindkét oldalhoz 17-et).

5x = 10x-15 (kivonunk mindkét oldalból 10x-et)

-5x = -15 (Elosztjuk mindkét oldalt -3-mal)

x = 3


b,

-2x + `(x-5)/4` = x + `3/2`

Közös nevezőre hozunk:

`(-8x)/4` + `(x-5)/4` = `(4x)/4` + `6/4`

Szorozzuk néggyel mindkét oldalt:

-8x+(x-5) = 4x+6

-7x-5 = 4x+6

-11x-5 = 6

-11x = 11

x = -1

c,

3x-`(3x-9)/4` = 9

Szorozzuk néggyel mindkét oldalt

12x-(3x-9) = 36

9x+9 = 36

9x = 27

x = 3
0