Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika Doga

Főoldal » Középiskola » Fizika
1149
Mennyi 0 C-os jeget kell adnunk 0,8l 25C-os vízhez,ha a hőmérsékletét 3 C-ra akarjuk csökkenteni?
(Cjég=2090J/kg*c
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Nem igazán látom, ehhez miért kell a jég fajhője...

Az a lényeg, hogy a jég és a víz átlaghője 3 legyen. Ha x liter jeget adunk hozzá, akkor a képlet szerint:

(0,8*25+x*0)/(0,8+x)=3, erre x=17,6/3=88/15, tehát pontosan 88/185 liter jégre van szükség.
0

Az energiamegmaradást veszed alapul:
Cvíz= a víz fajhője
Co= a jég olvadásához szükséges energia
dTj=Co*m+Cvíz*m*3 (a jég energiaváltozása)
dTv=Cvíz*0.8*(25-3) (a víz energiaváltozása)
dTj=dTv (a törvény alapján a 2 egyenlő)
Co*m+Cvíz*m*3=Cvíz*0.8*(25-3)
m*(C0+Cvíz*3)=Cvíz*0.8*(25-3)
m=Cvíz*0.8*(25-3)/(C0+Cvíz*3)
a konstansokat nézd meg függvénytáblázatból
Módosítva: 9 éve
0