Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

U alakú cső

Főoldal » Középiskola » Fizika
1626
Egy U alakú csőben alul higyany (13600 kg/m3) van. Az egyik szárba óvatosan 30 cm magasságú, 880 kg/m3 sűrűségű benzolt, a másikba annyi vizet, amíg a benzollal azonos nagyságú lesz. Mekkora a két higanyszint különbsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyik oldalon lesz a benzol és a higanyoszlop különbsége (0.3+x) m, a másik oldalon a víz. A hidrosztatikai nyomás ebben a magasságban megegyezik.

`p_(víz)` = `rho_(víz)*g*l` = `1000*10*(0.3+x)`

`p_(Hg)` = `rho_(Hg)*g*x` = `13600*10*x`

`p_(benzol)` = `rho_(benzol)*g*h_(benzol)` = `880*10*0.3`

`1000*10*(0.3+x)` = `13600*10*x` + `880*10*0.3`

x=0.00285 m = 0.285 cm a két higanyszint különbsége.
Módosítva: 6 éve
1