Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
664
Egy 1.5m sugarú körpályán mozgó test 5s alatt 20 fordulatot tesz meg.
A) mekkora a fordulatszáma és a periodusideje?
B) mekkora a kerületi sebessége?
C) mekkora a centripetális gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
r = 1.5 m

5 s alatt 20 fordulat, 1 s alatt `20/5` = 4 fordulat.

n = 4 `1/s`

T = `1/n` = 0.25 s

`v_(ker)` = `2*r*pi*n` = `2*1.5*3.14*4` = 37,7 `m/s`

`a_(cp)` = `v_(ker)^2/r` = `37.7^2/1.5` = 947,5 `m/s^2`
0