Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
345
Akár ha 1-2 megvan nekem már az is tökéletes lenne! :)

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
1,


`Al^(3+)` + 3 `e^-` = Al

1 mol elektron átviteléhez 96500 C töltés szükséges.

3 mol elektron (3*96500 C) átvitelével 27 g Al keletkezik.

hány C szükséges 1 g Al keletkezéséhez?

x = `1/27*3*96500` = 10722 C

Q = I*t

a,

I = 3 A

t = `Q/I` = `10722/3` = 3574 s = 59,57 perc

b,

I = 5 A

t = `Q/I` = `10722/5` = 2144 s = 35,74 perc


2,

`Cu^(2+)` + 2 `e^-` = Cu

`Ag^+` + `e^-` = Ag

`Q_1` = `I*t_1` = `10*2*60` = 1200 C

2 mol elektron (2*96500 C) átvitelekor keletkezik 1 mol = 63,5 g réz

1200 C töltés átvitelekor keletkezik `1200/(2*96500)*63,5` = 0,395 g rézbevonat

`Q_2` = `I*t_2` = `10*100` = 1000 C

1 mol elektron (96500 C) átvitelekor keletkezik 1 mol = 107,9 g ezüst

1000 C hatására keletkezik `1000/96500*107.9` = 1,12 g ezüstbevonat.

Az összes fémbevonat 0.395+1,118 = 1,513 g


3,

NaOH `Rightarrow` `Na^+` + `OH^-`

`[OH^-]` = 0.04 `(mol)/(dm^3)`

pOH = `-lg([OH^-])` = `10^(-0.04)` = 1,398

Az oldat pOH-ja 1,398.

4,

`M_(OH^-)` = 17 `g/(mol)`

1 `dm^3` oldatban van 0.17 g = `0.17/17` = 0.01 mol `OH^-`-ion.

pOH = `-lg[OH^-]` = 2

pH = 14-pOH = 14-2 = 12

Az oldat pOH-ja 12.


5,


Ez már volt egyszer, kellene az oldat mennyisége, mert ezt így nem lehet megoldani. Es a keletkezett oldatban sem lehet ez, vagy az egyik vagy a másik, vagy egyenlő, akkor egyik sem, de egyszerre mindkettő nem lehet. Esetleg még a kiindulási oldatban lehetnek ezek, de az oldat mennyisége nagyon kéne ehhez a feladathoz.
2