Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
779
Egy alkán 1 moljának tökéletes égésekor 1,76g szén-dioxid és 0,90g víz keletkezik. Határozd meg az alkán összegképletét!

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Vagy 0.01 mol alkánt égettél; vagy 176 g `CO_2` és 90 g `H_2O` keletkezett.

`C_nH_(2n+2)` + (1,5n+0,5) `O_2` = n `CO_2` + n+1 `H_2O`

1 mol alkán elégetésekor n mol `CO_2` keletkezik, ami 176 g /44 = 4 mol

Vízre is le lehet ellenőrizni: 90 g víz az `90/18` = 5 mol víz = n+1 -> n = 4

Az alkán összegképlete: `C_4H_(10)`
0