Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki kiszámolná? Nem igazán értem. (Hidrosztatika)

Főoldal » Középiskola » Fizika
557
1.Mekkora erőt kell kifejteni 1600kg teher felemelésekor, ha a nyomóhenger sugara 4cm, az "emelő" hengeré 36cm?
2.Kődarab súlya levegőben 14N, vízben 10N Mekkora a kő térfogata és sűrűsége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A teher súlya 1600*10 = 16000 N

A sugarak aránya 4:36 = 1:9, ezért kilenced akkora erőt kell kifejteni.

`F_e` = `F/9` = `16000/9` = 1778 N

2.

A kő tömege: m = `F_("lev")/g` = `14/10` = 1,4 kg

A vízben 14-10 N = 4 N-nal kevesebb erő a felhajtóerő, ami egyenlő nagyságú a test által kiszorított folyadék súlyával.

`F_("felh")` = `m_(víz)*g` = 4 N

`m_(víz)` = 0.4 kg

`V_(víz)` = `m_(viz)/rho_(viz)` = 0.4 `dm^3`

A kőnek is ekkora a térfogata.

`rho_(kő)` = `m_(kő)/V_(kő)` = `1.4/0.4` = 3.5 `(kg)/(dm^3)` vagy `g/(cm^3)`
1