Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 7./XII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
2103
Egy tavon 240 kg tömegű csónak 2 m/s nagyságú sebességgel halad. Mekkora sebességgel ugorjon ki hozzá
belőle a csónakban egyedül utazó 60 kg tömegű ember, hogy a csónak éppen megálljon?
Az eredmény(10 m/s)
Hogyan jött ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Lendületmegmaradással
kezdeti lendület a csónakban utazó emberrel együtt
`(m_(cs)+m_e)*v_(cs)`
Kiugrás menetirányba történik - a kiugró ember "hátrarúgja" a csónakot
ekkor a lendületek
ember
`m_e*u_e`
csónak
`m_(cs)*u_(cs)" de ez a feladat kikötése szerint 0"`
a lendületmegmaradás alapján
`(m_(cs)+m_e)*v_(cs)=m_e*u_e`
`(240\ kg+60\ kg)*2\ m/s=60\ kg*u_e`
`color(red)(u_e=10\ m/s)`
Módosítva: 6 éve
2