Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 7./V.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
950
Egyik végén rögzített, 10 m hosszú, elhanyagolható súlyú, kifeszített kötél egyik
végéhez 1 kg-os tömeget rögzítünk. Ettől a végétől 1 m-re, 3 m-re, 6 m-re és a
másik végpontban rendre 2 kg-os, 3 kg-os, 4 kg-os és 5 kg-os testet kapcsolunk.
Hol van a rendszer tömegközéppontja?

Az eredmény: [(4,33 m, 0)]
Hogyan jött ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A tömegközéppontot úgy számítod ki, hogy megkeresed, hogy megkeresed a távolságok átlagát a tömegekhez arányosítva. Vegyük 0 pontnak a kötél azon végét, ahol az 1 kg-os tömeg van. Ettől a ponttól `d` távolságra van a tömegközéppont.

`d=((0*1)+(1*2)+(3*3)+(6*4)+(10*5))/(1+2+3+4+5)=17/3=5 2/3" m"`

Ez a kötél 1 kg-os szélétől vett távolság, így az 5 kg-os széltől vett távolság `10-17/3=13/3=4.dot3" m"`
Az, hogy az a 0 mit jelent, azt nem tudom.
1