Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 6./XII.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
913
Egy 1000 N/m rugóállandójú, függőlegesen álló, könnyű rugót nyújtatlan hosszához képest összenyomunk 2 cm-
rel, és ráhelyezünk egy 0,1 kg tömegű testet, majd magára hagyjuk őket. Milyen magasra repül fel a 0,1 kg
tömegű test?

Az eredmény:(A közegellenállást hanyagoljuk el!) (0,18 m)
Hogyan jött ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A feladat nem mondja, hogy a megoldás során mit vesz 0-nak magasság megadásakor. A szöveg alapján én a test kezdeti állapotára gondolok, viszont a megoldás a rugó magasságát veszi alapnak. Én az előbbivel oldom meg.

A megoldás energiamegmaradással a legegyszerűbb, bár megoldható kinematikus úton is.
Legyen 0 szint a test kezdeti magassága. A kiindulási állapontban így nem kell számolni a test helyzeti energiájával. Ekkor csak a rugó segítségével tárolódik energia, ez `1/2D*x^2`
A második állapotban a rugó már nem tárol energiát, mivel nincs összenyomódása. A test ekkor a 0-szintnél magasabban van, így lesz helyzeti energiája. Akkor van a legmagasabban, amikor már nem mozog, így mozgási energiával sem kell számolni.
Az energiamegmaradás alapján felírható, hogy

`1/2Dx^2=mgh`
`h=(Dx^2)/(2mg)=(1000*0.02^2)/(2*0.1*10)=0.2" m"`
Ha a rugó teteje összenyomás nélkül 2 cm-rel magasabban van, ezért kisebb a megoldás 0.02-vel.
Módosítva: 6 éve
1