Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 6./XI.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
909
Egy 5 kg tömegű tekegolyót engedünk el az A pontból az ábrán
látható súrlódásmentes pályán. Határozza meg a golyó
sebességét a B és a C pontban!

Az eredmények: (6 m/s, 7,75 m/s)
Hogyan jött ki? Ha lehet részletes levezetéssel, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Ábrát nem csatoltál, de feltételezem egy lejtő tetejéről engedjük el a golyót. B pontnak ez alapján 1.8 méterrel, C pontnak kb 3 méterrel lejjebb kéne A-hoz képest elhelyezkedni. Ha valóban így van, akkor írj és leírom a megoldási menetet, ha nincs, akkor küldj egy képet.
1

A feadat az energiamegmaradás egyik alapesete. Veygük az 1.8 méterrel lejjebbi pontot. Legyen ez a 0-szint. Vegyünk két állapotot: a golyó 1.8 méter magasságban és a golyó a 0-szint magasságában.
Az első állapotban a golyónak van helyzeti energiája, méghozzá `m*g*h` nagyságú. Mozgási energiája 0, mivel sebessége 0.
A második állapotban van mozgási energiája, `1/2mv^2` nagyságú. Helyzeti energiája 0, mivel magassága is 0.
A golyónak más módon nem változik az energiája (belső, forgási, ...), így erre a két állapotra könnyen fel lehet írni az energiamegmaradás tételét:

`mgh=1/2mv^2`
`v^2=2gh`
`v=sqrt(2gh)=sqrt(2*10*1.8)=sqrt(36)=6 m/s`

A C pontra ugyanez, csak `h=3" m"`. Én úgy számoltam vissza, hogy a sebességet ismertem a megoldásból, így az egyenletet a magasságra rendeztem.
1