Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 6./X.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
758
R=30 cm-es körben meghajlított drótpályán egy 5 g
tömegű gyöngy csúszik végig súrlódás nélkül. A gyöngyöt h=105 cm
magasságból engedjük el. (a) Mekkora a gyöngy sebessége az A pontban?
(b) Mekkora erőt fejt ki a drót a gyöngyre az A pontban?

Az eredmény: (0,1 N lefelé)
Hogyan jött ki?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Itt sem küldtél képet. Itt gondolom van egy függőlegesen elhelyezett körpálya, amire egy golyó egy külső pályáról rácsúszik és A pont ennek a legmagasabb pontja.

EDIT: Feltételezem már nem kell a megoldás, de most igazoltad, hogy valóban ez a feladat. Mindenesetre ha kell, akkor íme:

`h_0=105" cm"=1.05" m"`
`r=0.3" m" => h=0.6" m"`
Az energiamegmaradás törvénye szerint a kezdeti helyzeti energia egyenlő az A-ban vett helyzeti és mozgási energia összegével.
`mgh_0=mgh+1/2mv^2`
`gh_0-gh=1/2v^2`
`v=sqrt(2g(h_0-h)) = 3m/s`
Mivel a golyó körpályán van, a rá ható eredők eredője centripetális jellegű. A centripetális erő sugár irányú, tehát jelenleg lefele mutat, ez a pozitív irány. Legyen `F_r` a rúd által kifejtett erő.
`F_"cp"=mg+F_"r"`
`mv^2/r=mg+F_"r"`
`F_"r"=mv^2/r-mg=0.15-0.05=0.1" N"`
Mivel az eredmény pozitív, ez az erő is lefele hat.
Módosítva: 6 éve
1

Gondolom már nem érdekes a válasz, de megírtam, ha mégis.
1