Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Még ma kell....Köszönöm

Főoldal » Középiskola » Fizika
1018
1.Mekkora utat tesz meg a szabadon eső test esésének ötödik fél másodpercenként?
2.Függőlegesen felrúgunk egy kisméretű labdát ,amely 5,5s ideig tartozkodik a levegőben.Határozzuk meg a labda kezdősebességét és emelkedési magasságát?A légellenállástól tekintsünk el!
3.Az őserdőbenegy 20m magas fáról leesik egy érett gyümölcs,éppen akkor amikor egy állat 1,5m/s sebességgel elsétál alatta.Mennyivel mögötte ér földet a gyümölcs?
4.Egy tehergépkocsi a megtett útjának egyik felét 40km/h,a másik felét 60km/h egyenletes sebességgel teszi meg .Mekkora az egész útra vonatkozó átlagsebessége?
5.Két autó egyszerre indul egymással szemben 20km távolságból.Mekkora közöttük a távolság negyed óra múlva,ha az egyik sebessége 25km/ h,másiké 11m/s..
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2. Ha a labda 5.5 s-ig van a levegőben, akkor `5.5/2` = 2.75 s-ig emelkedik.

`v_0` = `g*t` = `2.75*10` = 27,5 `m/s`

s = `v_0*t` - `g/2*t^2` = `(27.5*2.75)`-`(5*2.75^2)` = 75,625-37,8125 = 37,8125 m

3.

s = `g/2*t^2` = 20 m

t = `root()((2s)/g)` = `root()(40/10)` = 2 s

Ezidő alatt az állat megtesz `s_á` = `v_á*t` = `1.5*2` = 3 métert

4.

x a teljes út:

x/2 km-t megtesz 40 `(km)/h`-val, ezt `t_1` = `s_1/v_1` = `x/2:40` = `x/80` h alatt

x/2 km-t megtesz 60 `(km)/h`-val, ezt `t_2` = `s_2/v_2` = `x/2:60`= `x/120` h alatt

A teljes utat (x km) megtesz `x/80`+`x/120` = `(3x)/240`+`(2x)/240` = `(5x)/240` = `x/48` h alatt.

Ekkor az átlagsebessége: `v=s/t` = `x/(x/48)` = 48 `(km)/h`


5.

Az egyik autó megtett `25/4` = 6.25 km-t, a másik autó megtett `11/4` = 2,75 km-t.


A távolságuk negyed óra múlva tehát 20-(6.25+2.75) = 11 km
-1