Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csodafizika 6./I.

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1107
Egy 40 kg-os dobozt vízszintes padlón 130 N-os állandó vízszintes erővel 3 m-rel odébb tolunk. A doboz és a
padló között a csúszási súrlódási együttható 0,2. (a) Mennyi munkát végeztünk? Mennyi munkát végzett
(b) a súrlódási erő, (c) a tartóerő és (d) a gravitációs erő? (e) Mennyivel változott meg a doboz mozgási
energiája? (f) Mekkora a doboz végső sebessége?
Ezeknek kellene kijönni:
(390 J, -240 J, 0, 0, 150 J, 2,74 m/s)
Hogyan jöttek ki? Ha lehet részletes levezetéssel, köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a) `W=F*s=130\ N*3\ m=390\ J`
b) `W_s=-μ*m*g*s=0.2*40\ kg*10\ m/s^2*3\ m=-240\ J`.
c) Munkavégzés csak akkor van, ha az erő vagy erőkomponens az elmozdulás irányába esik (lehet az elmozdulással ellentétes irányú is) - A tartóerő merőleges az elmozdulásra, így az elmozdulás irányába eső komponense 0, azaz a munkája is 0.
d) A gravitációs erő munkája 0 - a tartóerővel kapcsolatos gondolatmenet itt is érvényes
e) A végzett munka (390 J) egyrészt a súrlódási munkavégzésre fordítódott (-240 J) illetve növelte a mozgási energiáját: 390 J-240 J=150 J
f) `E_"mozgási"=1/2*m*v^2\ ⇒\ v=sqrt((2*E_"mozgási")/m)∼2.74 m/s`
Módosítva: 6 éve
1