Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Átlag számítás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
682
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
Az átlag 3.Mert összeadjuk a számokat és elosztjuk annyival,ahány szám van :)
0

Az átlag valóban 3, mivel 30/10=3.
Medián: növekvő sorrendbe állítjuk az adatokat, és a középső elem a medián, páros sok adat esetén a középső kettő átlaga: 1;1;2;2;2;3;3;4;6;6, itt a középső elemek: 2 és 3, ezek átlaga 2,5.
Módusz: amiből a legtöbb van, ez itt a 2.
Terjedelem: legnagyobb-legkisebb=6-1=5.
Szórás; ezt a következőképpen számoljuk:
-az átlagot kivonjuk az elemekből: -2;-2;-1;-1;-1;0;0;1;3;3
-ezeket négyzetre emeljük: 4;4;1;1;1;0;0;1;3;3
-ezeket összeadjuk: 4+4+1+1+1+0+0+1+3+3=18
-osztjuk annyival, ahányan vannak: 18/10=1,8
-végül gyököt vonunk:  1,8 =~1,34164.

A gyakorisági táblázat és az oszlopdiagram nem okozhat komolyabb kihívást, a kördiagramnál annyi plusz van, hogy a különböző cikkekhez tartozó fokokat és/vagy az ahhoz tartozó százalékot kell jelölni; ha 10 a 360°-nak és 100%-nak felel meg, akkor 1 a 36°-nak és a 10%-nak, tehát a megoszlás így alakul:

1-esek: 72° és 20%
2-esek: 108° és 30%
3-asok: 72° és 20%
4-esek: 36° és 10%
6-osok: 72° és 20%.
Összesen: 360° és 100%.
0