Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
419
A laboratóriumban használt 40 literes gázpalackban 17 fokos nitrogén gázt tárolnak.
A gáz tömege 5 kg.
Mekkora a gáz nyomása?
Ha elhasználjuk a nitrogén 60%-át, akkor hány molekula marad a palackban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, segítség, help
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
V = 40 liter = 0.04 `m^3`

T = 17 °C = 290 K

m = 5 kg = 5000 g

n = `m/M` = `5000/28` = 178,57 mol

pV = nRT

p = `(nRT)/V` = `(178.57*8,314*290)/0.04` = 10,77 MPa

Marad 40%, ami `178.57*0.4` = 71,43 mol `N_2`

1 mol nitrogén `6*10^(23)` db molekula

71,43 mol nitrogén `71.43*6*10^(23)` = `4,28*10^(25)` darab molekula marad.
1