Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Munkavégzés (SOS)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2631
1) Egy metróalagút - szakaszt az egyik fúrópajzs egyedül 12 nap alatt, a másik 15 nap alatt fúrná ki. Mennyi idő múlva találkozik a két fúrópajzs, ha egymással szemben egyszerre indítjáj őket a leendő alagút két végéről?

2) Apa 4 ès fél óra alatt ássa fel a kertet egyedül, ha Peti segít neki, 2 óra 42 perc alatt végeznek. Mennyi idő alatt ásná fel a kertet Peti egyedül?

Előre is köszönöm annak, aki legalább az egyik feladatban segít!!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos, munkavégzés, matematika munkavégzés
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
12 nap alatt ás ki 1 alagutat (legyen az alagút 1 km a könnyebb számolás kedvéért).

1 nap alatt `1/12` km-t ás az egyes fúró.

Ugyanez a kettes fúróra `1/15` km.

Ketten együtt 1 nap alatt `1/12` + `1/15` = `5/60` + `4/60` = `9/60` = `3/20` km-t ásnak.

mennyi idő alatt ásnak együtt 1 km-t.

x = `1/(3/20)` = `20/3` = 6,67 nap (6 nap 16 óra) alatt ássák ki. Ennyi idő múlva találkoznak.
0