Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a gáz hőmérséklete?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1878
Egy dugattyúval lezárt 0,421 m3-es tartályban 549 kPa nyomású oxigén (M=32 g/mol) gáz van. A gáz térfogatát a tartály hőmérsékletének 204 ºC-ra változtatásával 609,1 dm3-re változtatjuk. Eközben a gáz 20 %-a elszökik. Mekkora volt az eredeti gáz hőmérséklete, ha a tartályban a nyomás változatlan maradt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Azt, hogy a 20%-a elszökik, vehetjük úgy, hogy a gáz 80%-a maradt ott, ez pedig 609,1 dm3. Így az eredeti mennyiség 609,1/0,8=761,4 dm3. Ennyi 204 °C-os (477K) gáz lenne benne, ha nem lett volna a veszteség.
Mivel a nyomás elvileg nem változott, az ún. Charles-törvénnyel kiszámolható a hőmérséklet:

V1/T1=V2/T2

T1=V1×T2/V2=421×477/761,4=263,7K=-9,3°C
1