Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia holnapra S.O.S

Főoldal » Általános iskola » Kémia
5008
Holnapra meg kell csinálnom 4 oldalt ebből már 1 kész... a maradékban szeretnék segítséget kèrni!!

1.Köznapi èrtelemben mit nevezünk
Oxidációnak? Oxigénnel való egyesülés
Redukciónak?...........
Részecskeátmenet szerint:
Az oxidáció:..........
A redukció:............
2. Milyen kémhatású a főzéshez használt ecet oldata:savas
Milyen színnel jelzi ezt:
a lakmusz:piros
a fenolftalein:szintelen
az univerzális indikátor:piros
A kémhatást okozó ionok aránya:..........
Mivel közömbösítő például az ecet oldata:.......
3. Egy oldatban a fenolftalein vörös színű.
A,jelöld a kémhatást okozó ionok arányát...
B, írd be az oldalt pályára jellemző reakciójelét...
C, Nevezd meg az oldat kémhatását!....
4. Milyen kémhatású a desztillált víz?
A desztillált víz pH-ja? ......
A kémhatást okozó ionok aránya:..........
Milyen színű a desztillált vízben az univerzális indikátor?:.........
5. Hidrogén kloridot vízbe vezetünk. Írd fel a reakció egyenletét és nevezd meg a keletkező ionokat!:........
A reakció tipusa? :.............

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
Redukció= Oxigén elvonás
Oxidáció= Részecskefelvétel
Redukció=R.Leadás
Kémhatást okozó ionok aránya? Ezt nem is értem. De ha arány kell, akkor az biztos, hogy az ecetsav túlnyomó résza az oldatnak, mert a piros szín csak 4,5pH értéknél jelenik meg, az pedig nem gyenge savreakció
Közömbösíthető egy 9,5pH értékű lúggal megfelelő arányban, vagy olyan vegyülettel mely a CH3COOH-t febontja etánra esetleg, vagy metánra és egy COO csoportra.
Fenoftalein pirosos, akkor lúgos kémhatás, 7+ a pH értéke.
-
Desztillált víz 7-es pH
Nincs kémhatás. Szerintem
0

1.Köznapi èrtelemben mit nevezünk:


Oxidációnak? Oxidációs szám növekedés

Redukciónak?oxidációs szám csökkenést

Részecskeátmenet szerint:

Az oxidáció: elektron leadás

A redukció: elektron felvétel

2. Milyen kémhatású a főzéshez használt ecet oldata: savas
Milyen színnel jelzi ezt:
a lakmusz: piros
a fenolftalein: szintelen
az univerzális indikátor: piros
A kémhatást okozó ionok aránya: Az oxóniumionok (hidrogénionok) száma nagyobb, mint a hidroxidionoké.

Mivel közömbösítő például az ecet oldata: pl.NaOH-oldattal

3. Egy oldatban a fenolftalein vörös színű.

A,jelöld a kémhatást okozó ionok arányát: `OH^-`
B, írd be az oldalt pályára jellemző reakciójelét?
C, Nevezd meg az oldat kémhatását! lúgos

4. Milyen kémhatású a desztillált víz?
A desztillált víz pH-ja? pH = 7
A kémhatást okozó ionok aránya:egyenlő

Milyen színű a desztillált vízben az univerzális indikátor?:sárgászöld

5. Hidrogén kloridot vízbe vezetünk. Írd fel a reakció egyenletét és nevezd meg a keletkező ionokat!:

HCl + `H_2O` `rightarrow` `H_3O^+` + `Cl^-` oxóniumion, kloridion

A reakció tipusa? : protonátmenettel járó reakció, sav-bázis reakció
1