Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Történelem fogalmazás!

2186
Írj egy rövid fogalmazást a kora újkorról! Szerepeljenek benne a következő nevek: Kolumbusz, Luther, Cromwell, XIV. Lajos, I. Péter.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
történelem, Tori, fogalmazás
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Remélem, ezzel tudok segíteni.

Évszámok:

-1492: Kolumbusz Kristóf India felé hajózik, kiköt a Bahama-szigetek egyikén, felfedezi Amerikát.

-1517: Luther Márton Wittengberben kitűzi a székesegyház ajtajára 95 pontját, mely az egyház hiányosságait és hibáit taglalja (búcsúcédulák ellen). Reformáció megindulása.

-1588: I. Erzsébet (angol) és II. Fülöp (spanyol) uralkodó szembekerül a vallási ellentétek, kalózok miatt. A Nagy Armada megvív az angol flottával és veszít, Anglia nagyhatalommá válik.

-1618-1648: A harmincéves háború, vallási vita miatt robbant ki, protestáns, katolikus ellentét. Cseh, német, dán, svéd, francia szakasz. A németek mindenki ellen győznek, majd mikor kimerültek, a franciák legyőzik őket, 1648: westfáliai béke, minden hatalomra kiterjedő béke.

-1640-1649: angol polgárháború?

-1689: Az angol parlament kiadja a Jognyilatkozatot, az alkotmányos monarchia alapelveit. Kinyilvánítja a polgári szabadságjogokat: gyülekezési-, vallás-, sajtó-, szólásszabadság, bírósághoz fordulás joga. A királyság megmarad, de a legfontosabb törvényhozó, ellenőrző hatalom a parlamentté.

-1701-1714: A spanyol örökösödési háború. II. Károly utód nélkül hal meg, a Habsburgok és a franciák is pályáznak a trónra, a dinasztikus kapcsolatok miatt. Végül a francia Anjou Fülöp kerül a trónra (1713: utrechti béke).

Személyek:

-Kolumbusz: spanyol felfedező, Kasztíliai Izabella támogatásával indult el három hajója nyugatra India felé. 1492. október 12-én kötöttek ki San Salvador földjén (Bahama-szigetek). 1504-ig még háromszor kel át.

-Magellán: 1519-ben megkerülte a földet (a Fülöp-szigeteken életét vesztette, de egyik hajója 1522-ben visszatért Spanyolországba).

-Vasco da Gama: 1498-ban Afrika megkerülésével eléri India partjait.

-V. Károly: spanyol és német-római uralkodó (1516-1556), hatalmas területek ura, a gyarmatai kimeríthetetlenek. A cognaci ligában (1526) szövetkeztek ellene a térség államai, élükön Franciaországgal, hogy meggátolják az előrenyomulást. Azonban vesztettek. Végül Károly kettéosztotta birodalmát.

-Luther: Ágoston rendi szerzetes a 15-16. században, a 1517-ben kifüggesztette a wittenbergi vártemplom ajtajára 95 pontját, mely az egyház fényűzése ellen szólt. Evangélikus vallás atyja. Támogatja: két szín alatti áldozás, anyanyelvű igehirdetés, megkérdőjelezi a pápa hatalmát.

-Kálvin: francia, Genf prédikátora. A református vallás atyja, Lutherhez hasonló elveket vall. Predestináció. Elveti a hierarchiát.

-Kopernikusz: 16. századi csillagász, műve indexre került, mivel az egyház nem értett egyet vele. Heliocentrikus világképet alkotta meg.

-Galilei: csillagász a 17. században, szintúgy elismeri Kopernikusz tanait, fizikailag kétségbe vonja a skolasztika alapjait, ez veszélyes az egyház számára, szent törvényszék elé idézték.

-I. Erzsébet: angol királynő (1558-1603). Erős kézzel, a parlament egyetértésében kormányoz. Támogatja a felfedezőutakat, megalapul az első észak-amerikai gyarmat, Virginia. 1588-ban legyőzik a spanyol Nagy Armadát, Anglia nagyhatalommá válik.

-II. Fülöp: Spanyol király, abszolút királyi hatalmat gyakorol. A gyarmatokról érkező nemesfém miatt Európa leghatalmasabb állama. Azonban gyengül a spanyol hatalom, melynek a Nagy Armada legyőzése is egy jele.

-Cromwell: Az 1642-ben, Angliában kitörő polgárforradalomban a forradalom élére 1643-ban Oliver Cromwell állt. Fanatikus puritán sereget szervezett, átvette a szerepet a presbiteriánusoktól. 1648-ban, az independensek élén megszerezte a hatalmat. Csonka parlament létrehozása, 1649-ben I. Károlyt lefejeztetik. Cromwell személyes hatalma nő, átveszi a végrehajtást, lordprotektor lesz, halála véget vet a válságnak (1658).

-Richelieu: XIII. Lajos államminisztere, bíboros, a 16. századi Franciaországban, fellép a hugenották ellen, célja az ország egységesítése, az abszolutizmus erősítése.

-XIV. Lajos: A Napkirály, a francia abszolutizmus fénykora (1643-1715). Megerősíti a hivatalszervezetet. Colbert, merkantilizmus létrehozása (magas vámokkal szorítja ki az idegen termékeket). Louvois márki megszervezi a sereget. Sok háború, az államháztartás csődbe megy.

-Nagy Péter: orosz cár (1689-1725). Gazdasági felzárkózás, merkantilista gazdaságpolitika és abszolutista uralom, északi háború, melyben utat nyernek a Balti-tengerhez (kereskedelem).

-Leonardo da Vinci: 15-16. században olasz építész, szobrász, festő stb. A reneszánsz ember, humanista életfelfogás.

Fogalmak:

-Gyarmatosítás: Az újkorban a nagyhatalmak (Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország) az anyaországtól távol eső területeket vontak saját ellenőrzésük alá, kizsákmányolták az, önálló gazdasággal nem rendelkezett. Hadsereggel tartották fenn a hatalmat. A gyarmatok olcsó munkaerőt és nyersanyagforrást biztosítottak.

-Konkvisztádor: a spanyol hódító, Latin–Amerikába érkező spanyol kalandorok, akik kifosztották az indián őslakosságot és vezető tisztségeket, birtokokat szereztek a gyarmatokon.

-Ültetvény: olyan terület a gyarmatokon, főleg az USA-ban, ahol rabszolgákat, főleg feketéket dolgoztattak, nagy mennyiségű terméket állítottak elő (pl. dohány).

-Világkereskedelem: A nagy földrajzi felfedezések után kialakult kereskedelem, mely az egész világon belüli körforgást jelentette: Amerikából áramlott Európába az arany, a nemesfém, a paradicsom, dohány stb. Európából Afrikába az alkohol, Ázsiába pedig az arany, onnan vissza a fűszerek, luxuscikkek, Afrikából Amerikába pedig a rabszolgák.

-Abszolutizmus: a korlátlan királyi hatalmon alapuló kormányzati rendszer a kora újkori Európában. Az uralkodó hivatalnoki hálózatra, hadseregre és bírói szervezetre támaszkodva irányít a rendi gyűlés összehívása nélkül.

-Reformáció: a katolikus egyház megújítására irányuló mozgalom, a 16. században vette kezdetét (Lutherrel). Irányzatok: evangélikus, református, antitrinitárius – a Bibliához való visszatérést, nemzeti nyelvű igehirdetést és két szín alatti áldozást hirdetett.

-Protestáns: a tiltakozás szóból, a speyeri birodalmi gyűlésen (1529) a lutheránusok tiltakoztak az ellen, hogy vallásukat megtarthatják, de nem terjeszthetik, ezért az evangélikusok protestánsok (később a reformátusok, anglikánok stb is ez).

-Evangélikus: lutheránus, Luther Márton tanait követő vallás

-Református: a kálvini reformáció hívei.

-Ellenreformáció: rekatolizáció, katolikus megújulás. A pápa a jezsuita rend segítségével kezdte a katolikus egyház belső megújítására, a reformáció terjedésének megakadályozására. Iskolákat alapítottak, üldözték a protestáns prédikátorokat.

-Jezsuiták: Jézus Társasága; Loyolai Szent Ignác, spanyol lovag által alapított római katolikus szerzetesrend. A pápa 1540-ben engedélyezte működésüket. Vezető szerep az ellenreformációban.

-Barokk: a reneszánszot követő, egész korszakot meghatározó stílus. 16. századi Itáliában keletkezett, a 18. század második feléig tartott. Társadalmi alapja az ellenreformáció. Jellemzői: mozgalmasság, bonyolult térfűzés, szín- s anyaggazdagság, ünnepélyesség.

-Manufaktúra: főként kézműves technikán alapuló, üzemen belüli munkamegosztásra épülő tőkés üzem.

-Anglikán: angol államegyház tagja. Alapelveit a 16. század elején fogalmazták meg, feje az angol király. Nemzeti igehirdetés, az áldozás jelképes értelmű.

-Puritán: tiszták. Angliai reformációs mozgalom a 16-17. században. Követői katolikus szertartásra emlékeztető elemekkel akarták megtisztítani az anglikán egyházat. A forradalom idején két irányzatra bomlott: presbiteriánusok és independensek, a monarchia ellen foglalt állást. Vallási, erkölcsi szigor, aszketizmus.

-Jognyilatkozat: az 1689-es dicsőséges forradalmat követően Orániai Vilmos adta ki a Jognyilatkozatot Angliában, mely a polgári szabadságjogokat biztosította és az alkotmányos monarchia alapelveit tartalmazta.

-Merkantilizmus: 16-18. századig jellemző gazdaságpolitika, mely szerint az ország gazdasága nem a termelésből, hanem a kereskedelemből származik. Ezért szigorú védővámokkal korlátozták a behozatalt, támogatták az exportot.

-Azték: közép-amerikai indián nép, mely a térség legerősebb államát hozta létre a 14. században. Fejlett gazdaság, kultúra. Főváros: Tenochtitlán. Cortez dönti meg.

-Inka: dél-amerikai indián, birodalmuk fénykorát a 15-16. században élte, azonban a konkvisztádorok megdöntötték (Pizzarro). Differenciált társadalom, fejlett gazdaság, európait meghaladó kulturális szint.

-Katolikus megújulás: = ellenreformáció.

-Parlament: választott törvényhozó testület, a rendi gyűlés elnevezése Angliában. Rendi állam legfőbb hatalmi szerve, adókat szavaztat. Általában kétkamarás.
1