Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudtok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3159
Az 1, 2, 3, 4, 5 számjegyek felhasználásával hány darab ötjegyű számot készíthetünk?
Itt már kiszámoltam, hogy 120.

Hány olyan szám van közöttük,
a, amelynek az 1. számjegye a 2?
b, amely páros?
c, amely öttel osztható?
d, néggyel osztható?

Írjátok le azt is, hogy hogyan számoltátok ki!
Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
1. helyre kerülhet 5 számjegy

2. helyre 4

3. helyre 3

4. helyre 2

5. helyre 1

`5*4*3*2*1` = 120

a, 1. helyre kerülhet 1 számjegy (a kettes)

2. helyre 4

3. helyre 3

4. helyre 2

5. helyre 1.

`1*4*3*2*1` = 24 darab

b,

utolsó helyre kerülhet 2 számjegy (2 vagy 4).

4. helyre kerülhet 4

3. helyre 3

2. helyre 2

1. helyre 1

`1*2*3*4*2` = 48

c,

utolsó helyre kerülhet 1 számjegy (5)

4. helyre 4

3. helyre 3

2. helyre 2

1. helyre 1

`1*2*3*4*1` = 24

d,

4. és 5. hely: 12, 24, 32, 52

Ha 12 a vége, akkor 1. helyre 3, 2. helyre 2, harmadik helyre 1 szám kerülhet, ugyanígy a másik háromnál, tehát összesen `3*2*1*4` = 24 szám van.
1