Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömegszázalék bonyolultabban

Főoldal » Általános iskola » Kémia
335
Egy aranya és ezüstöt tartalmazó ékszer 1 grammos mintáját tömény salétromsavba téve 0,215g nitrogén-dioxid keletkezett.
Hány tömegszázalék aranyat tartalmaz az ékszer?
A lejátszódó reakció (rendezett) egyenlete: Ag+HNO₃=AgNO₃+NO₂+H₂O
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, tömegszázalék, ezüst, arány, salétromsav, Oldás, választóvíz
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Ag+2 HNO₃= AgNO₃+NO₂+H₂O

`M_(NO_2)` = 46 `g/(mol)`

`M_(Ag)` = 107.9 `g/(mol)`

0.215 g `NO_2` az `0.215/46` = 0,00467 mol

ugyanennyi mol ezüsttel reagál a salétromsav, 0,00467 mol Ag az `0,00467*107,9` = 0.504 g Ag

1 g ékszerben 0.504 g ezüst van (és 1-0.504 = 0.496 g arany)

100 g ékszerben 100*0.496= 49.6 g arany van

Az ékszer aranytartalma 49.6 %.
0