Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sütőpor bomlása

Főoldal » Általános iskola » Kémia
939
Egy sütőporos tasakban 12g ammónium-hidrogén-karbonát van. Egy tasak sütőport a süteménybe keverünk.
Hány gramm ammónia(NH3) keletkezik a sütéskor, ha a teljes mennyiség elbomlik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, számítás, bomlás, sütőpor, ammónium-hidrogén-karbonát, sütés
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`NH_4HCO_3` `Rightarrow` `NH_3` + `H_2O` + `CO_2`

`M_(NH_4HCO_3)` = 79 `g/(mol)`

`M_(NH_3)` = 17 `g/(mol)`

79 g `NH_4HCO_3` bomlásakor 17 g `NH_3` keletkezik.

12 g `NH_4HCO_3` bomlásakor `12/79*17` = 2,58 g `NH_3` keletkezik.
1